EXOTIC WORLD WIDEPostboks 66, 1321 Stabekk - NORWAY +47 23 12 21 20  |  info@exotictravel.no  

 


Koh Samui

Koh Samui (Koh betyr øy) er Thailands tredje største øy etter Phuket og Koh Chang. Fra nord til sør på øya er det ca. 25 km luftveien og på det bredeste er Koh Samui 21 km. Samui ligger ca. 30 km fra fastlandet og det bor ca. 35 000 fastboende der. Øya har flere daglige ferjeforbindelser med fastlandet og siden slutten på 80 tallet kan man også fly dit, og her er Thailands vakreste flyplass! Flyplassen er privateiet, det er de samme eiere som Bangkok Airways, derfor den høye flyplasskatten. På Samui er 100 Bath sammenlignet med 30 ellers. Samui er en vakker øy med et varierende landskap. Milelange hvite strender, regnskog, fossefall og pittoreske små fiskerlandsbyer og ikke minst millionvis av kokospalmer. De viktigste næringene på Samui fra langt tilbake er kokosplantasjer og fiskeri.

Slik er det også i dag og hver uke skipes tusenvis av kokosnøtter til Bangkok. Turismen har på kort tid fått stor betydelse for øya og dette ser ut til bare å forsette. Det begynte på 70-tallet da "hippies" syns at det ble for mye folk på Phuket og flyttet til Samui. Så kom "ryggsekkfolket" og de første enkle hotellene ble bygd, eller palmehytter på stranden er vel en mer korrekt betegnelse. Allerede på den tiden var Chaweng og Lamai de mest populære strendene og slik er det fortsatt. I dag er det ikke bare palmehytter men også hotell, alt fra enkle bungalow til luksushotell. De fleste store hotellene ligger ved Chaweng Beach, men også på Lamai bygges det og mange hoteller og bungalow komplekser har kommet opp de siste åreneAnkomst /Avreise
Flyturen til Samui tar en time og ti minutter. Når du kommer til ankomsthallen, som ikke er helt som på andre flyplasser blir du mött av en representant for Border Town Travel. Et par dager før avreise får du beskjed om hvilken tid du skal dra til flyplassen.

Chaweng Beach er Samuis lengste strand. Den lille byen består forutenom stranden, av en eneste lang gate. Mellom gaten og stranden ligger hotellene. Langs gaten ligger der mange små butikker, bilutleiere, restauranter, barer osv. Det er litt "nybyggerstil"over det hele. Vil du gå ut og spise eller ta en drink, ta av deg skoene og spaser langs stranden. De fleste hotel har sine barer og restauranter mot havet. Lamai Beach har bare et par hotell, resten er bungalows og hytter av varierende standard. Mange turister blir her lenge, ungdommer fra hele verden lever "hippi-liv" her et par måneders tid. Sentrumet er konsentrert i et område midt i Lamai. Her er det mange barer og restauranter, flere har åpent til den lyse morgen. Mange utlendinger har "strandet" på Samui og åpnet barer og osv, så det er flere restauranter som serverer "utenlandsk" mat. Tips og råd fra A på Koh Samui.

Butikker og shopping
Det er ikke store utvalget sammenlignet med Bangkok men de små supermarkedene som finnes overalt har et ganske bredt sortiment,alt fra suvenirer og postkort til polvarer. Apotek er det både på Lamai og på Chaweng. De fleste hotell bruker også å ha et lite utvalg av aspirin, tannkrem, solkrem osv. Spør i resepsjonen. Det har etterhvert kommet flere og flere skreddere til øya. Hvordan kvaliteten er, kan vi ikke uttale oss om. Betal ALDRI på forskudd om du bestiller klær, kun et lite depositum. Gateselgere og basarer er det masser av. Her prutes det!! Ta deg også en liten tur til hovedbyen på øya Na Thon, ca 20 Bath for lasteplans-taxi. Der er det et trivelig marked, samt at det selges en del batikk fra Indonesia (samme som selges på stranda)

Banker og vekslingskontor
Der er flere både på Chaweng og Lamai. Ved noen av disse kan du også ta ut penger på Kredittkort.. Hotellene gir dårlig kurs, så det lønner seg og gå ut å veksle. Bankene er åpne 10.00 - 15.30 og vekslingskontorene 10.00-19.00

Dykking
Flere dykkerskoler er det på øya, ta kontakt med Border Town Travel for gode råd.Elektrisitet
220 volt

Flyplasskatt
Ut fra Samui 400 Bath. Ut fra Bangkok international 500 Bath.

Frokost
Enten så har hotellene buffet, eller også det man kaller Amerikan Breakfast. Den består av brød, egg skinke, bacon eller pølser, juice eller frukt, kaffe eller te.

Lege
Kontakt resepsjonen. Der er et nytt sykehus på veien mot flyplassen. Bandon International Hospital, tlf nr. 245 236. Engelsktalende personell. Sykehuset samarbeider med både SOS (Trygg Hansa ) og Europeiske.
Massasje
Kan du få på stranden. 150 - 200 Bath for en time.

Natteliv
Selv om det sene nattlivet faktisk finnes på Lamai Beach, ligger de to mest populære pubene på Chaweng Beach. Det er discobarer og heter "Raggae Pub" og "Green Mango" Før man går dit er det veldig "inne" å først gå til "the Club" på Chaweng Beach.. På Lamai er det mere små enkle barer og noen av dem er åpne til den lyse morgen! Der finner du også noen skandinaviske barer.

Restauranter
På Samui finner du alle kategorier. Alt fra enkle steder til direkte luksus. Thailandske selvfølgelig, men også mange internasjonale. Restaurant CIAO ( som drives av svenske Eric) på Lamai Beach er et populært alternativ blant de internasjonale. Restauranten på Poppies Hotel er en av de bedre på de eksklusive siden. (husk å reservere bord). Fisk og skalldyr er selvfølgelig et "must" på en øy med urgamle fiskeritradisjoner. De fleste fiskerestaurantene har varene ferske I isbakker utenfor restauranten. Man velger hva man vil ha og hvordan det skal tilberedes og betaler pr kilo. Om de ikke har prisene utsatt, så spør betjeningen. Prisene kan variere en del etter sesong.

Solen
Vi kan ikke gjøre deg oppmerksom på dette for ofte. Husk at solen er sterk og bruk høy solfaktor! Særlig viktig er dette om du er ute og snorkler.

Vann
Drikk ikke kranvannet. Men det går bra til tannpuss. De fleste hotell tilbyr gratis drikkevann på rommet, enten i flasker eller i termos.

Utflukter
Øytur
Du kommer til å ferdes rundt hele øya, som landeveien måler ca 56 km og får med deg mange av øyas severdigheter. Første stopp er ved "The Big Buddha" Deretter langs nordkysten til Samuis eneste by, Na Thon. Etter en liten rundtur, får du en drøy time på egenhånd til shopping. Etterpå går turen til et vannfall og du får også oppleve når apene arbeider med å plukke kokosnøtter. Mer dyreliv blir det på "The Butterfly Garden", en sommerfuglhage. Her blir det også lunch. Etter et tempelbesøk blir det en times slangeshow, der de viser frem et utvalg av slangene som finnes på Samui! Dagens siste stopp blir ved klippene Hin Ta og Hin Yai.

Koh Tao og Nangyuan (med speedbåt)
En hel dag på havet. Du kommer til noen av Samuis naboøyer Koh Tao og Nangyuan. Etter 1,5 times båttur blir det første stoppet for snorkling ved Nangyuan. Du får en times tid til å utforske livet under havflaten-her er det masse fisk i alle regnbuens farger og vannet holder deilig temperatur. Etterpå er du nok sulten og da er det tid for lunch som serveres på Koh Tao, det er thaimat som står på menyen. Etter lunch blir det tid til mere snorkling eller bare å slappe av i en av Koh Taos små bukter. Ta med håndkle og et ekstra klesbytte I tilfelle sjøsprøyt under båtturen.

Coral Island Snorkling
På Samui er du nær bra steder for snorkling. En halvtimes båttur ut med "longtail-boat" ligger Coral Island. En times snorkling både før og etter lunch. Ta med håndkle.

Jeep Safari
Med jeep kommer du til de indre delene av øya og opp i høyden. Turen går gjennom kokosplantasjer og opp til Samuis høyeste punkt, 636 m.o.h. Der fra er det en fantastisk utsikt. Videre går turen gjennom fruktplantasjer ( mango, banan osv.) får det blir lunchstopp.med europeisk mat. På Samui dyrker man Durian frukt som lukter ille, men smaker etter manges mening guddommelig.Bade får du anledning til i en av de små innsjøene. Neste stopp blir " Tarnim & Stone Garden" og deretter kjøres det gjennom regnskogen til et av øyas fossefall. Anledning for bad.

Coral Island Fisketur
Turen går utover mot Coral Island i "Longtail-boat" som er utstyrt for fiske. På formiddagen prøves fiskelykken rundt korallrevene, før det blir lunch på Koh Tan. Om ettermiddagen er valget ditt om du vil fiske, bade eller snorkle. Ta med håndkle.

Alle heldagsturer inkluderer lunch, men ikke drikkevarer. Påmelding senest dagen før. Betaling i Bath eller med Visa eller Amex hvis den bookes i Thailand, Hvis du ønsker å booke noen av turene på forhånd så er dette mulig hos Exotic Travela/s i Norge.

Hoteller

Exotic Travel har hoteller på de fleste områder av øya. De to største beachene Lamai & Chaweng er mest etablert med hoteller og bungalows. 

info@exotictravel.no

Hoteller:

-- Koh Samui --
  • The Fair House Hotel
  • ALOHA RESORT
  • SAMUI PARK RESORT
  • The Pavilion Resort
  • CHAWENG VILLA BEACH RESORT